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[생명공학연구소] 2019학년도 제 5차 세미나 개최

NO. 2304

  • 글쓴이
  • 생명공학연구소
  • 2020-01-20 11:17:41
  • 조회 :
  • 2943

[생명공학연구소] 2019학년도 제 5차 세미나 개최

 

생명공학연구소에서는 다음과 같이 세미나를 개최하고자 하오니

교수님들과 학생 여러분의 많은 참여 부탁드립니다

 

 

주제 :: Investigation on the Physiological Characterization of Vibrio parahaemolyticus
   
in the Viable-but-nonculturable State upon the Exposure to a Prolonged
               Period of Cold-Starvation Challenges and Development of Improved Detecting
               and Diagnosing Methods for V. parahaemolyticus
연사 :: 이선영 교수 (중앙대학교 식품공학부 식품영양전공)    

일시 :: 2020년 01월 21일 (화) 13:30 - 14:30

장소 :: 생명응용과학대학 제 1실험동 333호

 

Abstract

Major human pathogens V. parahaemolyticus are natural inhabitants in estuarine environments commonly found in coastal area, seawater, and marine sediment. It has been known that pathogenic strains of Vibrio parahaemolyticus are very vulnerable to various environmental stresses, thereby underestimating the true incidence of these pathogens on estuarine environments as conventional cultivation-based methods could not be effective in diagnosing the prevalence of V. parahaemolyticus unless the usefulness of these approaches could result in detecting the viable-but-nonculturable (VBNC) bacteria. Therefore, this aim of the present study was to examine the cellular profile of VBNC V. parahaemolyticus and then to develop effective detecting and diagnosing methods for V. parahaemolyticus in foods. These results indicated that VBNC V. parahaemolyticus and V. vulnificus can pose a potential risk of causing food-borne outbreak diseases, threatening public health concerns.

 

KEYWORDS: culturability, resuscitation, cell membrane permeabilization, propidium monoazide, viable-but-nonculturable

 

 

주제 :: 총 식이조사(Total Diet Study: TDS) 사업
연사 :: 문보경 교수(중앙대학교 식품공학부 식품영양전공)
일시 :: 2020년 01월 21일 (화) 14:30 - 15:30

장소 :: 생명응용과학대학 제 1 실험동 333호

 

Abstract

총 식이조사는 섭취 직전 단계의 식품에 대한 유해물질 함량을 분석함으로써 국민들의 유해물질 섭취량을 추정하기 위하여 사용하는 가장 실제에 가까운, 신뢰할 수 있는 노출량 평가 방식이다. 세계보건기구(WHO)에서는 사람들이 식품으로부터 유해물질에 안전하지 않은 수준까지 노출되지 않았다는 것을 확인할 수 있는 가장 효과적인 방법 중의 하나로 총 식이조사를 권고 하고 있음. 우리나라에서는 2000년 이후 식품의약품안전처에서 주관하여 실시하고 있다. 본 세미나를 통해 이러한 총 식이조사의 정의, 방법, 사례 등을 통해 생명공학에 접목하여 이들에 대한 융합적 발전 방안에 대해 논의한다. 

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